Sve o trepavicama

Promena godišnjih doba i gubitak trepavica

Eyes woman closed eyebrow eyes lashes


Da li Vam se javljaju klijenti u salonu sa primedbama da im trepavice otpadaju? Ne brinite se previše oko toga. Otpadanje trepavica je povezano i sa promenom godišnjih doba.

Na proleće sve zeleni i počinje ponovo da raste i cveta. U ovo godišnje doba takođe raste i naša kosa, trepavice i nokti. Kao rezultat toga, trepavice gubimo brže pa nam samim tim i nadograđene trepavice brže otpadaju. Kao i u jesen, popit opadanja lišća sa drveta.

Poreklo dlake

Da bismo objasnili zašto svaka osoba pati od gubitka dlačica, prvo ćemo objasniti funkcionisanje samih dlaka. Koža sadrži folikule dlaka: male fabrike koje proizvode Vaše dlačice. Ćelije dlaka se razvijaju u ovim folikulima koji se nalaze u vezivnom tkivu. Svaka dlaka ima svoj život i počinje svoj rast ispod kože gde se stvaraju nove ćelije koje stare ćelije potiskuju kroz epiderm. Rast dlake se može podeliti u 3 faze: anagena faza, katagena faza koja se takođe naziva i prelazna faza i na kraju telogena (odmarajuća) faza. Ova faza se završava izbacivanjem stare dlačice novom anagenom dlakom, nakon čega folikul dlake prelazi u režim pripravnosti. Nakon 2 – 12 meseci ponovo postaje aktivan i ciklus počinje ispočetka. 

Uticaj godišnjeg doba na gubitak dlaka

Obično je 90% do 95% folikula dlaka istovremeno u fazi rasta, a preostalih 5% do 10% је u fazi mirovanja. To se ispoljava u prirodnom gubitku dlačica od 50 do 100 dlaka dnevno, a to u proleće ili jesen može biti i više. Naučnici ukazuju na sunce kao jedan od uzroka sezonskog gubitka dlačica. Sunce utiče na hormon u telu što povećava broj folikula dlaka koje su u stanju mirovanja. 

Sunčeva svetlost

Kako prelazimo iz zime u proleće, snaga sunčeve svetlosti se sve više povećava. Pored toga, estrogen se povećava i stimuliše rast dlake. Kao rezultat, na proleće imate veći gubitak dlaka, jer stare dlačice moraju napraviti mesta za nove. Leti na folikule dlake stalno utiče jaka direktna sunčeva svetlost. Ovo ima dugotrajni efekat, koji se manifestuje u većem gubitku dlaka nakon dva do tri meseca tj do jeseni. U jesen se količina estrogena smanjuje, a koliko će se smanjiti je genetski određeno. Pored toga, UV zračenje utiče na muški hormon – testosteron, što ima uticaja na količinu slobodnih elemenata koji su odgovorni za prelazak dlake u telogenu (odmarajuću) fazu gde dlačice otpadaju. 

Važno za klijente

Informacije o zaštiti trepavica treba podeliti sa svojim klijentima. Svesni smo da u određenom periodu godine gubimo više trepavica, pa samim tim i nadogradnje trepavica više otpadaju. To nije zbog loših proizvoda ili lošeg izvođanja tretmana. Naše telo reaguje na promenu inteziteta sunčeve svetlosti. To možete videti i po promenama u prirodi oko nas: posle odmora u toku zime, sve ponovo cveta na proleće. 

Preporučujemo Vam raznoliku ishranu

Dijeta je glavni razlog gubitka dlaka kod žena mlađih od 50 godina,što čini oko 30% žena. Gubitak kose ili trepavica može biti uzrokovan nedostatkom vitamina i minerala poput selena, gvožđa i cinka. Baš kao i naša koža, i naše trepavice su neka vrsta vizit karte. Kad smo pod stresom, nedostatkom vitamina i minerala, ako ne vežbamo dovoljno ili se nedovoljno zdravo hranimo, dlake nam postaju suve i mogu brže otpadati. Obratite pažnju da unosite dovoljno vitamina A, C, E i minerala. Preporuka je takođe i raznolika ishrana povrćem, voćem, žitaricama, orasima, mlečnim i mesnim proizvodima. 

Da li znate?

Nedostatak minerala, cinka i gvožđa može uzrokovati gubitak dlaka. Ovo osigurava proizvodnju novih ćelija kože, a Vašim trepavicama je potreban ovaj „građevinski materijal. Hleb od integralne pšenice može smanjiti apsorpciju cinka u telu. Cink i gvožđe su npr. u crvenom mesu, jajima, semenima bundeve, brazilskim orasima i bademima. 

Pomislite želju! 

Otpadanje trepavica je tradiciomalna prilika da pomislite želju.
Jel imate nekih želja?
Onda neka se ispune sada. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *